Coaching Fundamentals & Essentials

 

Ik coach (1 dag) (Coaching Fundamentals - Part 1)

 • Zelfmotivatie
 • Grondhouding
 • Feedback en weerstand

Waarom ben ik gaan coachen en wat voor een coach wil ik zijn?

Wat zijn mijn drijfveren en hoe draag ik mijn enthousiasme over?
Hoe ga ik om met onverwachte situaties en hoe los ik die op? Welke keuzes heb ik?
Al deze vragen van (beginnende) coaches worden behandeld en gezamenlijk besproken zodat er een dikke laag grondverf ontstaat waarmee de deelnemende coaches verder kunen.

 


Seizoensplanning (1 dag) (Coaching Fundamentals - Part 2)

 • Teamfasen
 • Vliegeren!

Hoe groeit mijn team? Wat speelt er binnen de groep? Hoe herken ik wat belangrijk is voor mijn speelsters? Willen zij ook wat ik wil? Waar en wanneer stuur ik de groep aan en wanneer juist niet?
Met behulp van de beginselen van sportpsychologie en teamdynamiek kijken we samen naar hoe een team zich gedurende een seizoen ontwikkelt en wat de rol van de coach in die ontwikkeling is. Met die bagage gaan we vliegeren: we gebruiken de figuur van de vlieger als hulpmiddel voor de planning van een nieuw seizoen en krijgen daarmee een kapstok waar alles overzichtelijk aan kan worden opgehangen.

 

 

Team building en persoonlijke ontwikkeling (1 dag) (Coaching Fundamentals - Part 3) 

 • Motiveren 
 • Doelen
 • Presteren
 • Van individueel naar teamdoel
 • Situationeel coachen

De rode draad van deze dag is dat je alleen, wanneer je weet wat je wilt, tot een prestatie kunt komen en succesvol kunt zijn.
Met die wetenschap kijken we naar motiveren, hoe een doel eruit ziet en hoe je als (jeugd)coach van verschillende niveaus van speelsters, in jouw team, doelgericht kunt aansturen.

 

 

Strength & conditioning (1 dagdeel) (Coaching Essentials - Module 1)

 • Nut en noodzaak!
 • Wat is belangrijk?
 • Wanneer doe je wat?
 • Hoe ziet het eruit?

Er is een hoop te doen over conditietraining. De tijd van simpelweg rondjes lopen om fit te worden ligt ver achter ons. Ook hier wisselen theorie en praktijk elkaar af: uitleg over gerichte fysieke training die leidt tot versterking van de spieren en blessures voorkomt wordt gevolgd door de daarbij behorende specifieke oefeningen.
Daarnaast hebben we het vanzelfsprekend ook over opbouw en indeling van strength & conditioning in een softballseizoen.

 


Spelregels en strategie (1 dagdeel) (Coaching Essentials - Module 2)


DP regel, hoe zat dat ook al weer precies? Wie hindert en wie maakt obstructie? Hoe en wanneer appelleer ik? Wat is de beste manier om met de scheidsrechter te communiceren?
Deze en andere onderwerpen komen aan de orde bij de behandeling van de ins en outs van de spelregels en hoe je daar als coach mee om kunt gaan.

 


Strategie: aanvallende concepten en verdedigende tegenmaatregelen in standaardsituaties (1 dag) (Coaching Essentials – Module 3)


Waar wil je dat jouw speelsters staan in standaardsituaties? Wat wil je dat ze vooraf weten en gaan den? Welke communicatie hoort daarbij?
We pakken de meest voorkomende situaties op vanuit verdedigend perspectief om aan de hand van een playbook de mogelijke tactieken te bespreken. Vervolgens zetten we daarna de aanvallende opties daar tegenover.

 


Strategie: aanvallende concepten en verdedigende tegenmaatregelen in 1+1 situaties (1 dag) (Coaching Essentials - Module 4)

 


Welke strategie pas je toe in een tie-break situatie? Welke mogelijkheden heb je voor slap defense? Welke opties kun je benutten in een close game?
Bij het bekijken van die situaties gaan we uit van het 1+1 principe: alles wat je doet heeft een impact en consequentie. Wat is jouw tegen- of vervolgzet? Schaken voor softbalcoaches...

 

 

Seizoensplanning: Toernooien en play-offs (1 dagdeel) (Coaching Essentials – Module 5)


Waar wijkt de voorbereiding van een toernooi of play-offs af van de planning van het reguliere seizoen? Wat zijn jouw afwegingen? Hoe uit zich dat in de aansturing van het team?
We kijken naar organisatie, communcatie, presteren, pieken en resultaat zodat de deelnemende coaches in staat zijn zelf de aanloop naar en voorbereiding van een (buitenlands) toernooi zowel organisatorisch als communicatief en tactisch succesvol op te pakken en af te ronden.

 


Ouders en pubers (1 dagdeel) (Coaching Essentials – Module 6)

 • Effectief omgaan met ouders
 • Wat drijft de puberende softbalster? Hoe motiveer ik haar?

Ouders zijn een noodzakelijk kwaad en puberende softbalsters zijn de schrik van iedere coach. Of toch niet? Kan het ook zo zijn dat ouders een waardevolle organisatorische aanvulling van de coaching staff kunnen zijn en zijn pubers juist de ultieme coach uitdaging?
Met een beetje geluk kunnen in een halve dag een brug slaan tussen de vooroordelen en de voordelen en zo de deelnemende coaches een handvat geven dat hen helpt om met open vizier en veel plezier een succesvol seizoen met hun pubers te hebben.

 


Ik coach: eigen vaardigheden fundamentals (1 dag) (Coaching Essentials – Module 7) 

 • Fundamentals aanleren
 • Fundamentals voordoen

Deze dag staat afwisselend theoretisch en praktisch in het teken van de eigen vaardigheden van de coach die noodzakelijk zijn om speelsters de algemene aanvallende en verdedigende fundamentals aan te leren en te corrigeren. Kledingadvies: trainingspak en handschoen.

 

 

Ik coach: eigen vaardigheden fundamentals positietraining (1 dag) (Coaching Essentials – Module 8)

 • Positie fundamentals aanleren
 • Positie fundamentals voordoen

Op deze dag bouwen we verder aan de eigen vaardigheden van de coach die noodzakelijk zijn om speelsters de veldpositie fundamentals aan te leren en te corrigeren. We gaan uitgebreid in op de veldposities (met uitzondering van de pitcher: de pitchers komen in een aparte sessie aan bod) en hoe die in standaardsituaties gespeeld worden. De opzet is gelijk aan de eigen vaardigheden fuindamentals module. Kledingadvies ook hier: trainingspak en handschoen.

 

 

Wat kost dat?


Coaching Fundamentals:


€ 50,00 per persoon per dag.
€ 120,00 per persoon voor drie dagen Coaching Fundamentals (Ik coach, Seizoensplanning, Teambuilding en persoonlijke ontwikkeling).

 

 

Coaching Essentials:


€ 25,00 per persoon per dagdeel.
€ 50,00 per persoon per dag.

 

 

Wanneer is het?


Er wordt gewerkt aan een agenda voor zowel de Coaching Fundamentals als de Coaching Esssentials modules.

 

Waar is het?


De workshops worden gegeven in de regio Haarlem.
Wanneer verenigingen op de eigen locatie de Coaching Fundamentals of een of meerdere Essentials modules willen organiseren dan wordt er in overleg een planning en prijsafspraak gemaakt. 

 

Hoeveel coaches kunnen er per onderdeel inschrijven?


De inschrijving is gelimiteerd tot maximaal 10 coaches per workshop (en minimaal 6).